583,00 
867,00 
635,00 
1015,00 
-8%
Algne hind oli: 510,00 €.Current price is: 470,00 €.
-8%
Algne hind oli: 695,00 €.Current price is: 640,00 €.
-8%
Algne hind oli: 826,00 €.Current price is: 760,00 €.
664,00 
395,00 

Suitsuahjud on alati olnud hinnatud vahendiks nii koduses toiduvalmistamises kui ka professionaalsete kokkade köökides. Need võimaldavad valmistada rikkaliku maitsega suitsutatud liha, kala ja köögivilju. Suitsuahjud muutuvad üha populaarsemaks, kuna üha enam inimesi on avastanud kodus toidu suitsutamise võlud. Tegemist pole pelgalt moetrendiga – suitsuahjud on pikaajaline investeering, mis tõstab toiduvalmistamise kvaliteedi ja mitmekülgsuse täiesti uuele tasemele.

Suitsutamine võimaldab lihal ja kalal omandada sügava ja rikkaliku suitsumaitse ning samal ajal säilitada toidu mahlasus. Erinevalt traditsioonilisest grillimisest või ahjus küpsetamisest, pakuvad suitsuahjud võimalust toidule lisada unikaalset aroomi ja maitset, mida teiste meetoditega lihtsalt saavutada ei ole võimalik.

Lisaks maitsele ja aroomile on suitsuahjud praktilised, kuna võimaldavad toitu säilitada pikemaks ajaks ilma kunstlike säilitusaineteta. Tänu suitsutamisele muutuvad toidud vähem vastuvõtlikuks riknemisele, võimaldades Sul nautida oma suitsutatud lemmikuid kauem.

Suitsuahjude tüübid ja võimalused

Suitsuahjud võib jagada laias laastus kolmeks: puuküttega, elektrilised ja gaasiküttega suitsuahjud. Igal tüübil on omad eelised ja eripärad, mille põhjal valida enda vajadustele vastav variant.

  • Puuküttega suitsuahjud – ehe ja traditsiooniline maitseelamus

Puuküttega suitsuahjud on klassikalised ja traditsioonilised, pakkudes kõige autentsemat suitsutamise kogemust. Sellistes ahjudes kasutatakse suitsu tekitamiseks päris puitu või spetsiaalseid puulaaste, mis annavad toitudele rikkaliku, sügava ja eheda suitsumaitse. Kuna puudest eralduv suits kannab endas puidule omaseid aroome ja maitsenüansse, võimaldab puuküttega suitsuahi eksperimenteerida erinevate puuliikidega, näiteks lepaga, õunapuuga, kirsi või tammepuuga, et saavutada täpselt soovitud lõppmaitse.

Puuküttega suitsuahjud nõuavad küll pisut rohkem hoolt ja tähelepanu elektriliste või gaasiga suitsuahjudega võrreldes, ent tulemus ja kogu protsess ise on kindlasti seda vaeva väärt. Selline suitsuahi sobib ideaalselt inimestele, kes naudivad ehedat suitsutamisprotsessi ja hindavad võimalust viibida loodusele lähedal, luues samal ajal midagi erilist ja maitserikast.

  • Elektrilised suitsuahjud – mugavus ja lihtsus igapäevaselt kasutamiseks

Elektrilised suitsuahjud on modernsed ja mugavad, sobides hästi nii algajatele kui ka neile, kes soovivad suitsutamist lihtsustada ja kiirendada. Sellised ahjud võimaldavad hõlpsalt reguleerida temperatuuri ja suitsu kogust, muutes protsessi kontrollitavaks ja lihtsaks. Elektriliste suitsuahjude eeliseks on, et suitsutamise protsess ei vaja pidevat järelevalvet ning nende kasutamine on võimalik ka kohtades, kus traditsioonilise puuküttega suitsuahjude kasutamine on keerukas või piiratud.

Elektrilise suitsuahjuga saad mugavalt valmistada näiteks kala, kana, juurvilju või juustu, ilma et peaksid pidevalt jälgima temperatuuri või lisama puid. See sobib hästi rõdule või väikesesse majapidamisse, kus puuküttega variant võib olla vähem praktiline.

  • Gaasiküttega suitsuahjud – kiire ja efektiivne suitsutamine

Gaasiküttega suitsuahjud ühendavad endas puuküttega ja elektriliste ahjude omadused. Need on kiirelt kuumenevad ja lihtsalt reguleeritavad, pakkudes samas autentset suitsumaitset tänu suitsulaastude kasutamisele. Gaasiküttega suitsuahi sobib hästi suurematele seltskondadele ja restoranidele, kus vajatakse kiireid tulemusi ning võimekust valmistada korraga suurem kogus toitu.

Selline suitsuahi võimaldab kiiresti saavutada soovitud temperatuuri ning hõlpsalt seda ka reguleerida, mis muudab kogu protsessi eriti mugavaks ja sujuvaks. Seetõttu eelistavad seda tüüpi suitsuahju inimesed, kes soovivad säilitada tasakaalu autentse suitsumaitse ning praktilisuse ja efektiivsuse vahel.

Kuumsuitsuahi või külmsuitsuahi – mis on nende erinevus?

Suitsuahjusid on kahte peamist tüüpi: kuumsuitsuahjud ja külmsuitsuahjud. Nende peamine erinevus seisneb temperatuuris ja valmistamismeetodis.

  • Kuumsuitsuahjud valmistavad toidu suhteliselt lühikese aja jooksul kõrgemal temperatuuril (50–120 °C). Kuumsuitsutamine sobib ideaalselt lihale, kalale ja isegi köögiviljadele, mis valmivad kiiremini ning jäävad mahlased ja maitsvad.
  • Külmsuitsuahjud valmistavad toitu pikema perioodi jooksul madalatel temperatuuridel (15–25 °C). Külmsuitsutamine sobib hästi näiteks kalale, juustule või lihale, millele soovitakse lisada intensiivsemat ja sügavamat suitsumaitset ning mida plaanitakse hiljem edasi töödelda või säilitada pikemaks ajaks.

Kuidas valida enda jaoks sobiv suitsuahi?

Suitsuahju valikul tasub arvesse võtta, kui sageli ja millises mahus soovid suitsutada ning milline suitsumaitse on Sinu eelistus. Kui eelistad traditsioonilist, tugevat ja ehedat suitsumaitset ning naudid suitsutamise protsessi, siis on puuküttega suitsuahi tõenäoliselt Sinu esimene valik. Kui soovid kiiremat ja lihtsamat kasutamist, on elektriline või gaasiküttega suitsuahi mugav alternatiiv. Samuti tasub arvestada suitsuahju suuruse ja võimsusega. Kui suitsutad enamasti väiksemaid koguseid, piisab kompaktsemast ahjust. Kui aga armastad tihti kutsuda sõpru külla ja korraldada suuremaid grillipidusid, on suurem suitsuahi kindlasti parem ost.

Milliseid toite saab suitsuahjus valmistada?

Suitsuahjud on väga mitmekülgsed ja sobivad paljude erinevate toitude valmistamiseks. Kõige populaarsemad on kindlasti suitsutatud liha ja kala, kuid suitsutada saab ka köögivilju, juustu ja isegi puuvilju. Suitsutatud lõhe, searibid, kanatiivad ja suitsutatud köögiviljad – kõik need toidud saavad suitsuahjus valmistades täiesti erilise maitse.

Ükskõik, millist tüüpi suitsuahju valid, tagab parima tulemuse alati kvaliteetne tooraine, õige suitsutamise tehnika ja temperatuur. Näiteks kalale sobivad ideaalselt madalamad temperatuurid ja lühemad suitsutamisajad, samas kui liha nõuab tavaliselt kõrgemat temperatuuri ja pikemat suitsutusaega.

Suitsutamine võimaldab katsetada erinevate puuliikidega, mis annavad toidule erinevaid aroominüansse. Näiteks õunapuu sobib sageli sea- ja kanaliha suitsutamiseks, kirsipuu sobib hästi linnulihale ning lepapuu annab klassikalise ja sügava maitse kalale.

Suitsuahjud pakuvad suurepärast võimalust viia oma kokandusoskused uuele tasemele ning luua kordumatuid ja meeldejäävaid toite. Olgu tegemist puuküttega klassikalise ahjuga, praktilise elektrilise või kiire gaasiküttega mudeliga – suitsuahjuga valmistatud toidud paistavad alati silma oma erilise maitse ja aromaatsusega.

Leia endale sobiv suitsuahi, katseta erinevaid retsepte ja puiduliike ning naudi autentseid ja unustamatuid maitseelamusi omaenda kodus või suvilas. Suitsuahjud ei ole pelgalt praktilised seadmed – need on võimalus taasavastada traditsioone, nautida aeglast toiduvalmistamist ja pakkuda endale ning oma lähedastele kordumatuid toiduelamusi.

Miks osta suitsuahjud meie e-poest?

Meie e-poes pole Sa tootevalikut tehes kunagi üksi, aitame Sul valida just Sinu vajadustele vastava suitsuahju. Ja mitte ainult, soovi korral ehitame Sulle väliköögi, kus lisaks suitsuahjule võib olla Sinu unistuste välikamin, -pliit, pitsaahi või grill. Soovid näha meie referentse ja saada inspiratsiooni? Valiku meie meistrite poolt tehtud välikööke leiad eeltoodud lingilt.

Meil on paindlikud ja turvalised maksevõimalused! Soovitud toodete eest on võimalik tasuda kõigi Eesti pangalinkide vahendusel, deebet- või krediitkaardiga, järelmaksuga mitmes osas või siis lihtsalt tavapärase ülekandega. Ja seda kõike nii e-poes kui e-poe väliselt oste sooritades.

Mõnusat suitsutamist!